sprawozdanie z działalności

„parmadili” – sekcji tolkienowskiej śląskiego klubu fantastyki

w 2003 roku

Miniony rok był drugim z kolei, w którym dało się zauważyć wzmożone zainteresowane twórczością J.R.R. Tolkiena, co w dużym stopniu było zasługą premier kolejnych dwóch części Władcy Pierścieni Petera Jacksona.

Już na początku roku członkowie Sekcji wzięli udział w uroczystych pokazach Dwóch Wież w kinach Ars (w Dąbrowie Górniczej), Kosmos (w Katowicach) oraz w Weekendzie z Władcą Pierścieni katowickiego multipleksu Cinema City. Nie zabrakło nas również na antenach radiowych (Radia Plus, Radia Katowice, Rezonans i Radia BIS), gdzie przy okazji premiery filmu popularyzowaliśmy wiedzę o dziele Tolkiena. Warto wspomnieć tutaj szczególnie o wielogodzinnej audycji przygotowanej przez redakcję kulturalną Polskiego Radia BIS – pomysł okazał się na tyle atrakcyjny, że doczekał się kontynuacji również w styczniu 2004 roku i mamy nadzieję będzie miał swój ciąg dalszy również w przyszłości. Parmadili nie brakowało również w prasie i telewizji. W TVN Ryszard Derdziński rozmawiał o językach tolkienowskich, a w Aktualnościach TVP Katowice i Panoramie pojawiły się obszerne relacje z otwarcia Wystawy Tolkienowskiej w bytomskiej Galerii Rotunda (sama wystawa była kontynuowana w bibliotece w Radzionkowie).

Przez cały rok podobnie jak w latach ubiegłych organizowaliśmy comiesięczne wtorkowe spotkania Sekcji Tolkienowskiej w Katowicach, już tradycyjnie w gościnnej herbaciarni „Pod Samowarem” (d. „W Oficynie”), a w Warszawie podobne spotkania kontynuowali tamtejsi Parmadili. Tak jak w latach ubiegłych spotykaliśmy się też z młodzieżą m.in. w liceach im. Konopnickiej w Katowicach, im. Żeromskiego w Dąbrowie Górniczej oraz gimnazjum w Chorzowie. Mieliśmy również przyjemność uczestniczyć w imprezach klubowych i fandomowych – w szczególności były to: Seminarium Literackie ŚKF, tolkienowski TolkFolk (w Bielawie), Polcon 2003 (Elbląg), Dzień Fantastyki (Wesołe Miasteczko w Chorzowie), Falkon (w Lublinie) i Spotkanie z Fantastyką (w Katowicach). W noworoczny weekend 2004 wzięliśmy także udział w Urodzinach J.R.R. Tolkiena w Bielawie organizowanych przez Jarosława „Elka” Florczaka. Oczywiście w ciągu roku spotykaliśmy się też mniej formalnie – m.in. na Zjazdach Korespondentów (w marcu i listopadzie) oraz Forum Live (w sierpniu). Jako ciekawostkę warto również wspomnieć, że kilku członkom Sekcji udało się odwiedzić tolkienowską wystawę poświęconą filmowi Władca Pierścieni w Science Museum w Londynie.

Wiele wydarzyło się także w zakresie działalności wydawniczej Sekcji. Ukazał się dawno oczekiwany siódmy numer Gwaihira (jego premiera miała miejsce podczas listopadowego Spotkania z Fantastyką) oraz szesnasty numer Simbelmynë (kolejne dwa numery ukazały się w lutym i marcu 2004). Na początku 2004 roku ukazał się również pierwszy numer Aiglosa – półrocznika wydawanego pod egidą Śląskiego Klubu Fantastyki. Inne warte wspomnienia dokonania to m.in. publikacja Mythopoei w przekładzie Tadeusza A. Olszańskiego w kwartalniku Christianitas oraz książka Arkadiusza Kubali Przewodnik po nazwach miejscowych Śródziemia.

Tradycyjnie rozwijaliśmy też działalność internetową – do znanych stron Niezapominka i Gwaith-i-Phethdain dołączyło Elendili – Forum Dyskusyjne przy Sekcji Tolkienowskiej ŚKF (www.elendili.w.pl). Dynamicznie rozwijała się także mailingowa grupa dyskusyjna Tolkien_pl oraz Czatownik – czat przygotowany z myślą o internetowych fanach Tolkiena. Działania Sekcji w tych dziedzinach zostały docenione nagrodą Śląkfy dla fanów roku dla Ryszarda Derdzińskiego i Tomasza Gubały w czerwcu 2003. Co jednak najbardziej cieszy – dzięki działaniom Klubu Sekcja znacząco się powiększyła i wzbogaciła o wielu nowych członków.

Korzystając z okazji pragniemy podziękować wszystkim członkom Sekcji, którzy aktywnie wspomagali wszystkie ubiegłoroczne przedsięwzięcia. Hannam le, vellyn vîn! 'Dziękujemy Wam, nasi Przyjaciele!' [sindarin]

Katowice, 7 marca 2004

Koordynatorzy Sekcji Tolkienowskiej