Agnieszka Krzyżanowska

Słownik sindarinu Ryszarda Derdzińskiego

ufundowany przez Gwaith-I-Pheddain

Gwaihir 2000 almanach Sekcji Tolkienowskiej ŚKF

ufundowany przez ST ŚKF

Simbelmynë #7, #8 magazyn Sekcji Tolkienowskiej ŚKF

ufundoway przez Niezapominkę

Kalendarz Sekcji Tolkienowskiej 2001 kalendarz Śródziemia

ufundowany przez ST ŚKF oraz Gwaith-I-Pheddain

Three Elvish Compositions dedicated to Ch. Tolkien Ryszarda Derdzińskiego

ufundowane przez Gwaith-I-Pheddain oraz Niezapominkę

Mousepad Sekcji Tolkienowskiej ŚKF

ufundowany przez Niezapominkę

Plastikowa torba z logo Sekcji Tolkienowskiej ŚKF

ufundowana przez Niezapominkę

 

Zgodnie z wolą Zwyciężczyni oba numery Simbelmynë oraz Gwaihira 2000

otrzymuje

Mim Nogoth Niben

 

 

NAGRODY ZA DRUGIE MIEJSCE

 

Piotr Auksztulewicz

 

Tolkien. Twórca Śródziemia biografia autorstwa Daniela Grotty

ufundowana przez Marka Śliwińskiego

Kalendarz Sekcji Tolkienowskiej 2001 kalendarz Śródziemia

ufundowany przez ST ŚKF oraz Gwaith-I-Pheddain

Mousepad Sekcji Tolkienowskiej ŚKF

ufundowany przez Niezapominkę

Plastikowa torba z logo Sekcji Tolkienowskiej ŚKF

ufundowana przez Niezapominkę

 

SPECJALNA NAGRODA DLA UCZESTNIKA

O NAJWIĘKSZEJ LICZBIE DWUPUNKTOWYCH ODPOWIEDZI

 

Agnieszka Krzyżanowska

 

The Road Goes Ever On płyta z muzyką Donalda Swanna

ufundowana przez Marcina Morawskiego

 

 

NAGRODA POCIESZENIA

 

Tadeusz Daleczko

 

Mousepad Sekcji Tolkienowskiej ŚKF

ufundowany przez Niezapominkę

 

 

Fundatorami nagród są autorzy obu stron internetowych, Sekcja Tolkienowska ŚKF, 

Marcin Morawski oraz Marek Śliwiński.

Pula nagród jest otwarta przez cały czas trwania konkursu.

 

Witamy w naszym Milenijnym Konkursie Tolkienowskim (MKT)! Naszym celem jest wyłonienie najlepszego w Polsce (a może i w świecie) znawcy życia i twórczości Johna Ronalda Reuela Tolkiena. Oto warunki uczestnictwa w naszej zabawie.

Konkurs trwa od 1 grudnia 2000 do 1 marca 2001. W podanym terminie przedstawimy 50 pytań dotyczących biografii i twórczości J.R.R. Tolkiena, które przygotowaliśmy w oparciu o powszechnie dostępną literaturę polsko- i  anglojęzyczną oraz informacje znajdujące się na stronach internetowych Niezapominka (www.parmadili.w.pl)  i Gwaith-i-Pheddain (www.kki.net.pl/~galadorn/language.htm). Pytania konkursowe będą publikowane na stronie Niezapominka w nieregularnych odstępach czasu, związanych z datami aktualizacji strony. Odpowiedzi, w formie e-maili, należy przesyłać na adres parmadili@necik.mag.com.pl w listach zatytułowanych KONKURS. Nie ma określonego terminu ich nadsyłania, ale punktowane będą jedynie odpowiedzi pierwszych 3 osób, które poprawnie odpowiedzą na dane pytanie. Maksymalnie w całym konkursie można zdobyć 100 punktów. Każda poprawna odpowiedź to 1 punkt. Dodatkowo każda pierwsza poprawna odpowiedź zostanie nagrodzona tzw. punktem bonusowym (bonus 1 punkt). Pytania i ranking uczestników będą publikowane na tej samej stronie i uaktualniane przez cały czas trwania konkursu. Zwycięzcą Milenijnego Konkursu Tolkienowskiego zostanie osoba, która 1 marca 2001 dysponować będzie największą liczbą zdobytych punktów. Zwycięzca zdobywa nagrody z puli MKT oraz pisemne świadectwo poświadczające zdobycie pierwszego miejsca. W przypadku sytuacji remisowej (dwie lub więcej osób zdobędzie taką samą liczbę punktów) organizatorzy rezerwują sobie prawo do przedstawienia dodatkowej puli pytań, która wyłoni ostatecznego zwycięzcę. Ponadto zdobywca drugiego miejsca otrzymuje nagrody przewidziane za drugą lokatę konkursu. Spośród pozostałych uczestników MKT drogą losowania zostanie wyłoniony jeden, któremu przypadnie nagroda pocieszenia (szansę jej otrzymania ma KAŻDY uczestnik, z wyjątkiem zdobywców pierwszego i drugiego miejsca). Poza tym  specjalną nagrodę otrzyma zawodnik, na którego koncie w dniu zakończenia konkursu znajdować się będzie największa liczba dwupunktowych odpowiedzi (z punktem bonusowym).

Pula nagród jest otwarta przez cały czas trwania MKT i może się zmieniać w jego trakcie. Ponadto organizatorzy rezerwują sobie prawo do zawieszenia konkursu, jego przerwania lub zmiany w puli nagród bez podania przyczyny. Udział w MKT jest równoznaczny z zaakceptowaniem wszystkich zasad przedstawionych przez organizatorów.

Zgłoszenia udziału w MKT przyjmujemy od 20 listopada 2000 do 28 lutego 2001.

 

Uczestnik

Punkty razem

Odpowiedzi "dwupunktowe"

Agnieszka Krzyżanowska 70 21
Piotr Auksztulewicz 58 15
Mim Nogoth Niben 35 2
 Tomek Kochański

34

10
ske.sange 27 2
Marazm 10 -
Jacek Hływa 4 -
Mariusz Pawlicki 2 -
Konrad Frontczak 1 -
Tadeusz Daleczko 1 -
Gimli 1 -

 

 

Uczestnik konkursu

Punkty za pytania 1-10

Nr pytania i punkty

1 2 3 4 5 6 7 8 9 10
Piotr Auksztulewicz 9 - - 1 1  1

 1

 1 1  2
Tadeusz Daleczko 1 1 - - -  -  - - -  -
Gimli 1 - - 1 -  -  - - -  -
Tomek Kochański 15 2 2 2 2

1

1 2  1
Agnieszka Krzyżanowska 13 1 1 - 1  2

2

 2  2  1  1
Marazm 9 - 1 1 1  1

1

1
Mariusz Pawlicki 2 1 1 - - -

-

- - - -
ske.sange 10 1 1 1 1  1  1

 1

1

Uczestnik konkursu

Punkty za pytania 1-20

Nr pytania i punkty

11 12 13 14 15 16 17 18 19 20
Piotr Auksztulewicz 23 1 1 2 1 2

2

1 2 1 1
Tadeusz Daleczko 1 - - - - - - - - - -
Konrad Frontczak 1 - 1 - - - - - - - -
Gimli 1 - - - - - - - - - -
Jacek Hływa 3 - - - 1 -

1

1 - - -
Tomek Kochański 29 2 2 1 1 1

1

2 1 1 2
Agnieszka Krzyżanowska 24 1 1 1 1 1

1

1 1 2 1
Marazm 10 1 - - - - - - - - -
Mariusz Pawlicki 2 - - - - - - - - - -
Mim Nogoth Niben 5 - - 1 - 1 - - 1 1 1
ske.sange 21 1 1 1 2 1

1

1

1 1 1

Uczestnik konkursu

Punkty za pytania 1-30

Nr pytania i punkty

21 22 23 24 25 26 27 28 29 30
Piotr Auksztulewicz 37 - 2 1 1 2 2 1 2 1 2
Tadeusz Daleczko 1 - - - - - - - - - -
Konrad Frontczak 1 - - - - - - - - - -
Gimli 1 - - - - - - - - - -
Jacek Hływa 4 1 - - - - - - - - -
Tomek Kochański 34 1 1 1 2 - - - - - -
Agnieszka Krzyżanowska 36 1 1 2 1 1 1 2 1 1 1
Marazm 10 - - - - - - - - - -
Mariusz Pawlicki 2 - - - - - - - - - -
Mim Nogoth Niben 16 1 1 1 1 1 1 1 1 2 1
ske.sange 27 2 1 1 1 1 - - - - -

Uczestnik konkursu

Punkty za pytania 1-40

Nr pytania i punkty

31 32 33 34 35 36 37 38 39 40
Piotr Auksztulewicz 47 1 1 1 2 1 1 1 - 1 1
Tadeusz Daleczko 1 - - - - - - - - - -
Konrad Frontczak 1 - - - - - - - - - -
Gimli 1 - - - - - - - - - -
Jacek Hływa 4 - - - - - - - - - -
Tomek Kochański 34 - - - - - - - - - -
Agnieszka Krzyżanowska 54 2 1 2 1 2 2 2 2 2 2
Marazm 10 - - - - - - - - - -
Mariusz Pawlicki 2 - - - - - - - - - -
Mim Nogoth Niben 27 1 2 1 1 1 1 1 1 1 1
ske.sange 27 - - - - - - - - - -

Uczestnik konkursu

Punkty za pytania 1-50

Nr pytania i punkty

41 42 43 44 45 46 47 48 49 50
Piotr Auksztulewicz 58 2 2 2 1 2 1 1 - - -
Tadeusz Daleczko 1 - - - - - - - - - -
Konrad Frontczak 1 - - - - - - - - - -
Gimli 1 - - - - - - - - - -
Jacek Hływa 4 - - - - - - - - - -
Tomek Kochański 34 - - - - - - - - - -
Agnieszka Krzyżanowska 70 1 1 1 2 1 2 2 2 2 2
Marazm 10 - - - - - - - - - -
Mariusz Pawlicki 2 - - - - - - - - - -
Mim Nogoth Niben 35 1 1 1 1 1 1 - - 1 1
ske.sange 27 - - - - - - - - - -

 

1. Zanim powstał Władca Pierścieni jakiego znamy dziś, powstało wiele wariantów tych samych fragmentów powieści. W jednym z nich nie było postaci Aragorna, ale tajemniczy hobbit w drewnianych butach (pamiątce po torturach jakich doświadczył od Nieprzyjaciela). Jak nazywał się ów hobbit?

Odpowiedź: Trotter [więcej znajdziesz tutaj]

2. Jaki tytuł nosi rozpoczęta przez J.R.R. Tolkiena (lecz niedokończona) kontynuacja Władcy Pierścieni?

Odpowiedź: Nowy Cień (The New Shadow) [więcej znajdziesz tutaj]

3. Jak nazywało się największe drzewo w Neldoreth? W jego konarach znajdował się dom, w którym Thingol więził Luthien.

Odpowiedź: Hirilorn [więcej znajdziesz w Silmarillionie]

4. Jak nazywała się ścieżka z Azanulbizar na Przełęcz Czerwonego Rogu?

Odpowiedź: Schody Dimrilla [więcej znajdziesz we Władcy Pierścieni]

5. Jak nazywała się najważniejsza kopia Czerwonej Księgi, którą do Gondoru przywiózł Peregrin Tuk?

Odpowiedź: Księga Thana [więcej znajdziesz we Władcy Pierścieni. Uznawałem również odpowiedź "Czerwona Księga Periannów", ponieważ pytanie nie zostało sformułowane jednoznacznie]

6. Dziś pytanie z biografii pisarza. J.R.R. Tolkien miał trzech synów i córkę. Proszę podać ich imiona oraz wskazać, które z nich należało do grupy Inklingów (The Inklings).

Odpowiedź: John Francis Reuel, Michael Hilary Reuel, Christopher Reuel (należał do Inklingów) oraz Priscilla [więcej znajdziesz w dowolnej biografii Tolkiena oraz tutaj]

7. Żeby nie było za łatwo - dziś pytanie lingwistyczne. Jak w języku sindarińskim brzmi zwrot ‘moje serce’?

Odpowiedź: 'guren' [więcej znajdziesz w dziale Języki tej strony. Uznawałem również - po konsultacji z ekspertem w osobie Ryśka Derdzińskiego - odpowiedzi 'ind nin' oraz 'hu^n ni^n' jako w pełni poprawne językowo]

8. Jak nazywała się substancja, wytwarzana przez Noldorów z Eregionu, widoczna jedynie w świetle gwiazd i księżyca, i tylko wtedy gdy ktoś jej dotknął wymawiając odpowiednie zaklęcie?

Odpowiedź: ithildin [więcej znajdzies we Władcy Pierścieni]

9. Jak w języku quenya brzmi nazwa liczebnika '11'?

Odpowiedź: 'minque' [więcej znajdziesz w dziale Języki tej strony]

10.  Dziś ponownie pytanie z biografii Tolkiena. Proszę podać nazwiska czterech założycieli T.C.B.S. oraz rozszyfrować ten tajemniczy skrót.

Odpowiedź: Tea Club Barrovian Society (Klub Herbaciany), którego założycielami byli: J.R.R. Tolkien, Christopher Wiseman, Robert Quilter Gilson oraz Geoffrey Bache Smith [więcej znajdziesz w dowolnej biografii J.R.R. Tolkiena lub książce Listy]

11.  Jak brzmi jeden jedyny, znany z Władcy Pierścieni, przykład języka Entów?

Odpowiedź: 'a-lalla-lalla-rumba-kamanda-lind-or-burume' [więcej znajdziesz we Władcy Pierścieni]

12.  Dziś bardzo proste pytanie. Proszę podać dokładną datę (dzień, miesiąc, rok), miejsce urodzenia (miasto, kraj) oraz imiona rodziców J.R.R. Tolkiena.

Odpowiedź: J.R.R. Tolkien urodził się 3 stycznia 1892 roku w Bloemfontain (Wolne Państwo Orania - obecne RPA). Jego rodzicami byli Mabel i Arthur Tolkienowie. [więcej znajdziesz w dowolnej biografii J.R.R. Tolkiena]

13. Dziś pytanie trzynaste, które zmusi Was do przejrzenia książek Tolkiena:) We Władcy Pierścieni i Hobbicie pisarz wymienił 13 imion orków (goblinów) w Czarnej Mowie. Proszę podać te wszystkie imiona.

Odpowiedź: Azog, Bolg, Gorbag, Grisznak, Lagduf, Lugdusz, Mauhur, Muzgasz, Radbug, Snaga, Szagrat, Uftak oraz Ugluk [więcej znajdziesz we Władcy Pierścieni i Hobbicie. Pytanie jednak okazało się bardzo podchwytliwe, bo niektórzy z Was przysyłali listy nawet 15 orków. Tymczasem Golfimbul nie jest imieniem w Czarnej Mowie (a jedynie językowym żartem Tolkiena), ale prawdą jest, że imię Snaga pojawia się dwukrotnie w odniesieniu do różnych postaci. Postanowiłem więc docenić przede wszystkim Waszą wytrwałość w studiowaniu literatury i uznałem większość nadesłanych odpowiedzi.]

14. Dziś bardzo trudne (mam nadzieję:) pytanie. Jaki tytuł nosi niedokończona przez J.R.R. Tolkiena powieść science-fiction, której akcja toczy się w 1987 roku, a bohaterowie wzorowani są na Inklingach.

Odpowiedź: 'The Notion Club Papers' [więcej znajdziesz w biografii Carpentera]

15. Który z bohaterów Władcy Pierścieni określony został jako 'najstarszy i nie mający ojca'?

Odpowiedź: Tom Bombadil [więcej znajdziesz we Władcy Pierścieni]

16. Który ze znanych pisarzy fantasy pomagał Christopherowi Tolkienowi w przygotowaniu ostatecznej wersji Silmarillionu J.R.R. Tolkiena?

Odpowiedź: Guy Gavriel Kay [więcej znajdziesz w Silmarillionie lub biografii Daniela Grotty]

17. W styczniu 1939 roku spytano Tolkiena, czy w razie wybuchu wojny zgodzi się pracować dla rządu brytyjskiego. Tolkien wyraził zgodę i przeszedł odpowiedni kurs. Jaki rodzaj pracy i w którym ministerstwie zaproponowano J.R.R. Tolkienowi?

Odpowiedź: Tolkien miał pracować jako deszyfrant w Ministerstwie Spraw Zagranicznych [więcej znajdziesz w Listach], ale Tolkien również zgłosił się jako ochotnik do obserwacji przeciwlotniczych oraz przygotował przyspieszoną metodę nauki angielskiego dla kadetów marynarki [więcej znajdziesz w biografii Grotty] Obie odpowiedzi są więc poprawne.

18. Jak nazywało się pożywienie podróżne przygotowywane przez ludzi z Esgaroth?

Odpowiedź: 'kram' [więcej znajdziesz w Hobbicie]

19. Jak brzmiało imię nadane Aragornowi, gdy służył Ecthelionowi II w Gondorze?

Odpowiedź: Thorongil (Orzeł Gwiazdy) [więcej znajdziesz we Władcy Pierścieni]

20. Proszę podać quenejskie oraz sindarińskie imiona Sarumana oraz napisać co oznaczają.

Odpowiedź: Curumo (quenya - 'Mistrz Umiejętności') oraz Curunir (sindarin - 'Ten, który wiele umie'), a zatem oba imiona znaczyły właściwie dokładnie to samo [więcej znajdziesz we Władcy Pierścieni]

21. W którym roku ukazało się pierwsze amerykańskie, licencjonowane przez J.R.R. Tolkiena, wydanie Władcy Pierścieni?

Odpowiedź: w 1965 r. - wcześniejsze wydanie było pirackie [więcej znajdziesz w dowolnej biografii lub Listach J.R.R. Tolkiena]

22. Proszę podać imię i nazwisko wybitnego uczonego hobbickiego, autora takich dzieł jak: Stare słowa i nazwy w Shire czy Rachuba czasu.

Odpowiedź: Meriadok Brandybuck [więcej znajdziesz we Władcy Pierścieni]

23. Znów pytanie z biografii Tolkiena. Proszę podać tytuł pierwszego, opublikowanego w prasie, wiersza, który Tolkien uważał za swój debiut literacki.

Odpowiedź: 'The Battle of the Eastern Fields' lub 'Goblin Feet' [poprawne są obie odpowiedzi ponieważ pierwszy z wierszy był debiutem poetyckim Tolkiena na łamach prasy, zaś drugi sam Tolkien uważał za swój debiut literacki. Więcej znajdziesz w dowolnej z biografii Tolkiena lub tutaj]

24. Proszę podać wszystkie trzy nazwy drugiego z Trzech Pierścieni Elfów, który nosiła Galadriela, a ponadto napisać z czego był wykonany.

Odpowiedź: 'Nenya' zwany Pierścieniem Wód i Pierścieniem z Diamentem wykonany był z mithrilu [więcej znajdziesz we Władcy Pierścieni]

25. Dziś półmetek konkursu i szansa na zdobycie czterech punktów - stąd dwa pytania. Jak nazywał się złoty kwiat rosnący w Lebennin?

Odpowiedź: Mallos lub Alfirin [więcej znajdziesz we Władcy Pierścieni]

26. Jak nazywała się fikcyjna kraina z wiersza Wędrówka?

Odpowiedź: było ich kilka wystarczyło podać Aerie, Belmarie lub Thellamie [więcej znajdziesz w Przygodach Toma Bombadila]

27. Kto jest autorem ilustracji do pierwszego polskiego wydania książki Niedokończone opowieści?

Odpowiedź: Jacek Kopalski [więcej znajdziesz w Niedokończonych opowieściach wydawnictwa Atlantis]

28. Którzy członkowie Drużyny Pierścienia bronili Helmowego Jaru?

Odpowiedź: Aragorn, Gimli i Legolas [więcej znajdziesz we Władcy Pierścieni]

29. Kto powierzył Sarumanowi klucze do Orthanku?

Odpowiedź: Beren

30. Jakie imiona z książki J.R.R. Tolkiena wyryte są na grobie J.R.R. i Edith Tolkienów?

Odpowiedź: 'Beren' i 'Luthien' [więcej znajdziesz w dowolnej biografii Tolkiena]

31. Która z aktorek zagra Galadrielę w najnowszej ekranizacji Władcy Pierścieni?

Odpowiedź: Cate Blanchett [więcej znajdziesz tutaj]

32. Z jakiego powodu Beren zabrał tylko jeden Silmaril z korony Morgotha?

Odpowiedź: gdy Beren chciał wydobyć drugi Silmaril pękł jego nóż Angrist [więcej znajdziesz w Silmarillionie]

33. Jakie pokrewieństwo łączyło Golluma z Deagolem?

Odpowiedź: byli kuzynami ponieważ z tego samego klanu [więcej znajdziesz we Władcy Pierścieni]

34. Ile razy wybrano Sama Gamgee na burmistrza?

Odpowiedź: siedem razy [więcej znajdziesz we Władcy Pierścieni]

35. W jakiej książce J.R.R. Tolkiena (a dokładniej jej polskim wydaniu) znalazły się ilustracje Jana Młodożeńca?

Odpowiedź: w pierwszym polskim wydaniu Hobbita [więcej znajdziesz tutaj]

36. Na jaki szczyt prowadziły Nieskończone Schody?

Odpowiedź: na szczyt Celebdil (Zirak-zigil) [więcej znajdziesz we Władcy Pierścieni]

37. Jak brzmi tytuł 12. tomu The History of Middle-earth?

Odpowiedź: 'The Peoples of Middle-earth'

38. Proszę podać nazwiska trzech tłumaczy, którzy przełożyli poemat Mythopoeia na język polski. Dwa z tych przekładów zostały oficjalnie opublikowane w dwóch wydaniach książki Drzewo i Liść.

Odpowiedź: Marek Obarski, Jakub Z. Lichański, Tadeusz A. Olszański 

39. Kto był prawnym opiekunem J.R.R. Tolkiena po śmierci jego matki?

Odpowiedź: ojciec Francis Xavier Morgan [więcej znajdziesz w dowolnej biografii Tolkiena]

40. Jaką przysięgę złożył Feanor i jego synowie na szczycie Tuny?

Odpowiedź: przysięgli ścigać każdego, kto wejdzie w posiadanie Silmarili [więcej znajdziesz w Silmarillionie]

41. Jak brzmiało pełne imię i nazwisko Rudego Dżila?

Odpowiedź: Aegidius Ahenobarbus Julius Agricola de Hammo [więcej znajdziesz w Rudym Dżilu]

42. Proszę podać nazwę pubu, w którym spotykali się Inklingowie.

Odpowiedź: Eagle and Child [więcej znajdziesz w dowolnej biografii Tolkiena]

43. Proszę podać imię krasnoluda, który niósł Bilba na plecach podczas ucieczki przed goblinami.

Odpowiedź: Dori [więcej znajdziesz w Hobbicie]

44. Proszę podać co najmniej pięć nazwisk (bądź nazw zespołów) wykonawców muzyki inspirowanej prozą J.R.R. Tolkiena.

Odpowiedź: jest ich wiele [więcej znajdziesz tutaj]

45. Proszę napisać co dokładnie oznacza słowo Mordor.

Odpowiedź: 'Czarna Kraina' lub 'Kraina Mroku'

46. Do końca konkursu pozostało pięć pytań. Najwyższy czas na te naprawdę trudne:) Kto był autorem pierwszej recenzji poematu Lay of Leithian

Odpowiedź: C.S. Lewis [więcej znajdziesz w biografii Carpentera]

47. Proszę podać imię i nazwisko głównego bohatera, niedokończonej przez J.R.R. Tolkiena, powieści The Notion Club Papers.

Odpowiedź: Michael George Ramer lub Alwin Arundel Lowdham [więcej znajdziesz w Sauron Defeated]

48. Jaki tytuł nosi niedokończony tekst J.R.R. Tolkiena (pisany w latach 50.), który opowiada o spotkaniu ludzi żyjących w Drugiej Erze na wybrzeżach Śródziemia z przybywającymi Numenoryjczykami?

Odpowiedź: Tal-Elmar [więcej znajdziesz w The Peoples of Middle-earth]

49. Jak nazywali Saurona Gondorczycy?

Odpowiedź: Bezzimieny [więcej znajdziesz we Władcy Pierścieni]

50. Ostatnie i najtrudniejsze pytanie dotyczy biografii Tolkienów, a sprowokowane zostało bezpośrednio odpowiedziami na pytanie nr 12. Pytanie to sformułowałem tak niefortunnie, że wielu z Was pomyślało, iż chodzi w nim o datę urodzin rodziców J.R.R. Tolkiena. A właściwie dlaczego nie zadać takiego pytania?;) Proszę zatem podać daty urodzin Arthura Tolkiena i Mabel Suffield (wystarczy rok).

Odpowiedź: Arthur - 1857, Mabel - 1870 [więcej znajdziesz w J.R.R. Tolkien: Life and Legend]